Posted on Hozzászólás most!

Álmatlanság ellen aromaterápiával?

álmatlanság

A hektikus életmód, stressz, depresszió, ülő életmód negatívan befolyásolhatja a pihenést, alvást. Abban az esetben, ha álmatlanságunk nem krónikus, az aromaterápia segíthet abban, hogy gyorsabban tudjunk elaludni, nyugodtabb legyen az alvásunk, vagy ne keljünk fel éjszaka és kipihenten ébredjünk.


Számos aromaterápiás megoldás létezik erre: alkalmazhatunk 1-2 órával lefekvés előtt aromaterápiás fürdőt, használhatunk permetet az ágyneműre, párologtathatunk illóolajat a hálószobában, vagy lefekvés előtt csuklónkra és talpunkra kenve használhatunk nyugtató bázisolajos keveréket.

Az egyik legismertebb nyugtató illóolaj az orvosi levendula (Lavandula angustifolia), amelynek alvásra, pihenésre gyakorolt pozitív hatását számos kutatás bizonyítja. Lábfürdő esetén növelheti a véráramlást és olyan változásokat idéz elő az autonóm idegrendszerben, amik kikapcsolódás, pihenés alkalmával figyelhetőek meg.

A macskagyökér (Valeriana officinalis) segíthet a gyorsabb elalvásban és növelheti az alvás időtartamát. Gyerekeknél előszeretettel használják a római kamilla (Chamaemelum nobile) illóolaját – kutatások bizonyították, hogy enyhe nyugtató hatása mellett, csökkentheti a szorongást, hisztériát, illetve pozitív hatása van rémálmok és álmatlanság esetén.

A cédrusfa (Cedrus atlantica) csökkenti az automatikus motoros aktivitást és meghosszabbíthatja az alvást. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a citrál, a mircén és a limonén, az összes lényeges citrusolaj összetevője növelheti az alvás és a relaxáció időtartamát. Ez azok számára lehet hasznos, akik nem tudnak megfelelő ideig pihenni, aludni. A citrom (Citrus limonum) olajnál figyelni kell azonban arra, hogy egyes embereknél épp, hogy lerövidítheti az alvás időtartamát, így, ha ezt tapasztaljuk érdemesebb helyette édes narancs (Citrud sinensis) illóolajat hazsnálni.

Akik a folyamatos elmélkedés miatt nem tudnak aludni, azoknak az ylang-ylang (Cananga odorata) illóolaja nyújthat segítséget, amely segíti a nyugalmat és a relaxációt.

Az alvási problémák oka mindenkinél más lehet, ezért, ahhoz, hogy megtaláljuk az egyénre szabott, tökéletes keveréket, kísérletezzünk, hiszen minden illóolaj más problémát segít megoldani!

Figyeljük arra, hogy csakis 100%-ban természetes, terápiás hatású illóolajokat vásároljunk!

Kérdés esetén keress bizalommal!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


forrás: Saeki Y. The Effect of Foot-Bath With or Without the essential Oil of Lavender on the Autonomic Nervous System: A Randomized Trial. Complementary Therapies in Medicine. 2000;8(1).; Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A Herbal Medicine of the Past With a Bright Future (Review). Molecular Medicine Reports. 2010;3.; do Vale TG, Furtado EC, Santos JG, Viana GSB. Central Effects of Citral, Myrcene and Limonene, Constituents of Essential Oil Chemotypes from Lippia alba. Phytomedicine. 2002;9(8).

Vélemény, hozzászólás?