Posted on Hozzászólás most!

Időeltolódás, időátállítás – hogyan küzdjük meg a jet laggel?

időeltolódás

Hétvégén időutazás óraátállítás lesz (szombatról vasárnapra való éjjel 3 órakor vissza kell állítani az órákat 2 órára). Ugyan csak egy órát csúszunk, ez is megviselheti a biológiai óránkat, hát még, ha másik időzónába utazunk. Milyen praktikákat vethetünk be ilyenkor és melyik illóolajhoz érdemes fordulnunk, hogy minél gyorsabban túllendüljünk a tüneteken?


A Jet lag kifejezés arra az állapotra utal, amikor a szervezet biológiai órája, valamilyen hirtelen változáshoz kényszerül alkalmazkodni – ami akár több napig is eltarthat. Ez idő alatt előfordulhat alvászavar, korai ébredés, fokozott fáradtság, ingerlékenység, emésztési problémák, étvágytalanság. Így, amikor másik időzónába utazunk azt tapasztalhatjuk, hogy hajlani 4-kor meg KELL ebédelnünk, mert nem tudunk aludni az éhségtől (megtörtént eset :D), vagy délután annyira álmosak vagyunk, hogy elalszunk beszéd közben. Nem is gondolnánk, de akár egy óra eltolódás is okozhat kellemetlen közérzetet.

Olyan illóolajokat gyűjtöttem össze, amik segítenek a sokszor kínos, vagy zavaró tüneteken átlendülni!

  • Vetiver (Vetiveria zizanoides) – segít gyökeret ereszteni az adott helyen, visszazökkenni az életbe, fokozza a keringést és stimulálja az immunrendszert.
  • Atlasz cédrus (Cedrus atlantica – nem ajánlott 6 éves kor alatt és várandósság idején) segít a nyugtalanság leküzdésében, oldja az ideges feszültséget, elősegíti  a nyugodt alvást, növeli a koncentrációt.
  • Geránium (Pelargomiun asperum) – segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást; hatással van a melatoninra (napszakhoz kötött, természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős hormon) és más olyan hormonokra, amelyek a biológiai óránk működésének megfelelően szabadulnak fel.
  • Római kamilla (Chamaemelum nobile) – csökkenti a szorongást és megnyugtatja a gyomrot.
  • Borsmenta (Mentha piperita – nem ajánlott 6 éves kor alatt, várandósság idején, epilepsziára hajlamosság esetén, magas vérnyomásnál, maximális használat időtartama: 3 hét) – utazási rosszullétre, émelygésre, emésztési problémákra, fejfájás ellen kiválóan alkalmazható, tisztázza a gondolkodást, oldja az idegi fáradtságot, növeli a szellemi éberséget.
  • Rozmaring (Rosmarinus officinalis – nem ajánlott 6 éves kor alatt és várandósság idején) – kiválóan alkalmazható az érzékek élesítésére és a memória fokozására (erről bővebben olvashatsz egy másik bejegyzésemben: itt), emellett növeli a mentális fókuszt és energetizál.

Az illóolajokat alkalmazhatjuk növényi olajba keverve a talpon, vagy háton eloszlatva. Alvási problémáknál például (területtől függően 5-8 csepp illóolaj), csuklóra, halántékra kenve energetizáláshoz (2-2 csepp). Ilyenkor a csuklónkon lévő illatot mélyen lélegezzük be legalább háromszor egymás után. Figyeljünk arra, hogy tisztán ne alkalmazzuk az illóolajat a bőrön, mert irritációt okozhat.

Párologtatóba téve tisztán, növényi olaj nélkül, összesen 8-10 cseppet használjunk. Problémánknak megfelelőn keverhetjük is az illóolajokat.

Mint mindig most is fontos, hogy kizárólag 100%-os tisztaságú, bevizsgált illóolajokat használjuk!

Kérdés esetén keress bizalommal!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


forrás

Vélemény, hozzászólás?