Posted on Hozzászólás most!

Vegyszermentes kozmetikumokra fel!

supermarket

Májusban tértem át teljesen a természetes kozmetikumokra. Nagyrészt. Lecseréltem a tusfürdőt, sampont, dezodort, arckrémet, testápolót…de a smink cuccaimtól (már, amennyire használom), bevallom, nem váltam meg. Cserébe azokból jobb minőségre váltottam. Hátha.

De miért is van erre szükség? Számtalan helyen lehet erről tájékozódni, mégis van egy könyv, ami nagy kedvencem. Többek között ezt is leírja, szépen, érthetően. Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok. Ez tipikusan az a hiánypótló könyv, amiből, majd mindent megértesz, bármilyen kérdésed is van a női testtel és annak működésével kapcsolatban. Tényleg, csak ajánlani tudom mindenkinek! Nem csak azoknak, akiknek problémájuk van, hanem anyukáknak, nővé érő lányoknak és már „nagylányoknak”, akik mégsem értik pontosan melyik hormon hogyan is működik. tovább...

Posted on Hozzászólás most!

Ismerd meg! – Sárgarépa macerátum

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Sárgarépa és bronzos barnaság?

Egy kis ismétlés az előző részből: „A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.”

Sárgarépa macerátum

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a sárgarépa fogyasztása jót tesz a szemnek és fütyülni is jobban fogunk tudni tőle, de azt kevesebben tudják, hogy a sárgarépa macerátum bőrön való alkalmazásának is számos előnye van. tovább...

Posted on Hozzászólás most!

Ismerd meg! – Vadmurok

vadmurok Daucus carota

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon!

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Hogyan jön ide Anna királynő csipkéje?

A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.

A vadmurok, sok más néven is ismert – említik úgy is, mint madárfészek, püspök csipke, vagy Anna királynő csipkéje. A csipke elnevezést virágairól, illetve azok elhelyezkedéséről kapta vélhetőleg, mert a nagyon apró lila, majd később fehér kis virágok valóban olyanok, mint egy gyönyörű csipkeminta. tovább...

Posted on Hozzászólás most!

Ismerd meg! – Szezámolaj

szezámolaj

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! Következzen hát a szezámolaj!

Bevallom, vannak olyan növények, amikről fogalmam se volt, hogyan néznek ki. Ilyenek voltak például a pisztácia és a szezámmag is. Elárulom, hogy a pisztácia egy lombhullató fa, de hogyan néz ki a Sesamum indicum? 🙂 A szezámmag egy Indiából származó, kb. 1 méter magas lágyszárú, trópusi növény magja. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike, hieroglifák alapján tudjuk, hogy Egyiptomban már III. Ramszesz idején ültették.

szezám

Indiából terjedt el, de számos kultúrában van különös szerepe. A hindu mitológiában az örök élet szimbóluma. A római hadsereg katonái férfiasságuk és erejük növelése érdekében mézzel kevert szezámmagot ettek. Gyógyító erejéről még Hippokratész is többször említést ejt! Ali-Baba és a 40 rabló meséjéből is ismert: Szezám tárulj!, azonban sajnálatos módon ennek semmi köze magához a szezámmaghoz. 🙁 tovább...