Közzétéve:

Ismerd meg! – Sárgarépa macerátum

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Sárgarépa és bronzos barnaság?

Egy kis ismétlés az előző részből: „A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.”

Sárgarépa macerátum

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a sárgarépa fogyasztása jót tesz a szemnek és fütyülni is jobban fogunk tudni tőle, de azt kevesebben tudják, hogy a sárgarépa macerátum bőrön való alkalmazásának is számos előnye van. tovább...

Közzétéve:

Ismerd meg! – Vadmurok

vadmurok Daucus carota

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon!

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Hogyan jön ide Anna királynő csipkéje?

A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.

A vadmurok, sok más néven is ismert – említik úgy is, mint madárfészek, püspök csipke, vagy Anna királynő csipkéje. A csipke elnevezést virágairól, illetve azok elhelyezkedéséről kapta vélhetőleg, mert a nagyon apró lila, majd később fehér kis virágok valóban olyanok, mint egy gyönyörű csipkeminta. tovább...

Közzétéve:

Ismerd meg! – Szezámolaj

szezámolaj

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! Következzen hát a szezámolaj!

Bevallom, vannak olyan növények, amikről fogalmam se volt, hogyan néznek ki. Ilyenek voltak például a pisztácia és a szezámmag is. Elárulom, hogy a pisztácia egy lombhullató fa, de hogyan néz ki a Sesamum indicum? 🙂 A szezámmag egy Indiából származó, kb. 1 méter magas lágyszárú, trópusi növény magja. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike, hieroglifák alapján tudjuk, hogy Egyiptomban már III. Ramszesz idején ültették.

szezám

Indiából terjedt el, de számos kultúrában van különös szerepe. A hindu mitológiában az örök élet szimbóluma. A római hadsereg katonái férfiasságuk és erejük növelése érdekében mézzel kevert szezámmagot ettek. Gyógyító erejéről még Hippokratész is többször említést ejt! Ali-Baba és a 40 rabló meséjéből is ismert: Szezám tárulj!, azonban sajnálatos módon ennek semmi köze magához a szezámmaghoz. 🙁 tovább...

Közzétéve:

Ismerd meg! – Ravintsara

Ravintsara

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon!

A Ravintsara (Cinnamomum camphora ct. cineol) – nem összetévesztendő a sima kámforfával (Cinnamumum camphora) – a babérfélék családjába tartozik. Kellemes illatú levendulához, rozmaringoz hasonló aromával bír. Illóolaját leveleiből vízgőzdesztillációval nyerik ki.

Ebben az illóolajban nagy arányban (~54%) van jelen az 1-8 cineol kémiai vegyület, amely erőteljes vírus- és baktériumölő, de immunerősítő, nyákoldó és köptető hatása is figyelemreméltó. Éppen ezekért a tulajdonságaiért is szeretjük annyira a téli időszakban, amikor immunrendszerünk támogatásra szorul. Felnőtteknél és gyerekeknél is biztonsággal használhatjuk! tovább...